Translate

Претражи овај блог

Укупно приказа странице

Петар Божовић: Нисмо ни осетили када су нам извадили мозак

недеља, 21. децембар 2014.

Манипулација статиском> незапосленост у Србији ће још више да се смањи




Када председник Владе, у незнању или са злом намером, данима понавља да је стопа незапослености смањена на 17,6 одсто, а пре годину дана била је око 25 одсто, то може да се дода подужем списку неистина које је изрекао, изјавила је Сандра Рашковић Ивић, председница Демократске странке Србије (ДСС), а преноси ова странка.

Може, такође, како је саопштено, да послужи и као потврда увреженом мишљењу да сви политичари лажу

"Али када се манипулација статистичким подацима "пресели" у званичне документе Владе, као што је Предлог Закона о буџету Републике Србије за 2015.годину, онда то прераста у институционализовано обмањивање јавности и представља кршење члана 51. Устава Републике Србије", наводи Ивић.

У Предлогу Закона о буџету стоји да " и поред пада економске активности, индикатори тржишта рада су повољнији него у претходном периоду. Према Анкети о радној снази,
стопа незапослености је у трећем кварталу износила 17,6 одсто..." и да је то "најнижи ниво стопе незапослености још од априла 2010. године када је износила 19,2 одсто".

"Да се уочи срамотна манипулација није потребно стручно знање, довољна је елементарна логика: како је могуће да запосленост расте и незапосленост се радикално смањује док пада привредна активност ? Наравно да није могуће", рекла је Ивић, преноси ДСС.

Будући да се у 2014. године бележи пад производње, па ће и бруто друштвени производ бити мањи него прошле године, то се поставља питање како је могуће да је незапосленост смањена? Одговор је једноставан: на начин који одликује актуелну власт од самог почетка - ординарном манипулацијом.

Методологија истраживања "Анкета о радној снази", која се спроводи на основу Закона о јавној статистици, између осталог у запослена лица уврштава и "лица која су најмање
један сат у посматраној седмици обављала неки плаћени посао (у новци или натури)".

Запослене особесу по овој методолигији и "индивидуални пољопривредници и помажући чланови у домаћинству"...итд. Дакле, ако је неко на семафору прао шофершајбне један сат или је тајкунској породици прошетао куче и добио векну хлеба - запослена је особа.

Ако је неко завршио факултет, а помагао родитељима у стаји - запослен је. Све ово се утврђује телефонским или теренским анкетирањем породица одређених као узорак.

     = извор: Фонет

Нема коментара:

Постави коментар

Мирослав Лукић

Белатукадруз , Бела Тукадруз