УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Докле да се лажемо милозвучним језиком дипломатије?

„Европски политичари данас се више баве дизањем царинских и административних баријера, њиховим последицама или разноразним бирократским прописима, губећи из вида европски пројекат да се истакне и ојача њен културни идентитет, пошто је култура, уз економију и правно-политичке институције, постала трећи стуб европске грађевине. Проучавали смо феномен границе у друштвима која су погођена страхом, као и оним друштвима која су прожета озлојеђеношћу. Границе затварају друштва, граде однос супарништва и конфронтације, потхрањују бивша и садашња понижења, наводе их још на насилније и очајничкије потезе. Балкан није могуће као ни Европу чврсто омеђити, ниједна другост није сувишна страна већ део културног идентитета и плурализма”, каже Мустафић.

Укупно приказа странице

недеља, 20. мај 2012.

MIHAEL BEKLER U BEOGRADU

Nemački pisac Mihael Bekler  će biti gost Beograda i Platoa od 23. do 24. maja.

Književno veče održaće se 23. maja u 19h u Ilegali, a potpisivanje knjiga 24. maja u 12h u knjižari Plato u Knez Mihailovoj 48

Ovog pisca pamtite po romanu Čuti verdija i umreti, a pre nekoliko meseci objavili smo i njegov roman Oluja nad Majorkom.
Ono što njegovo pisanje čini zanimljivim jeste spoj kriminalističkog romana i turističkog vodiča. U svojim knjigama on vodi radnju tako da budu uključeni svi važni delovi određene regije gde se ona dešava i na samom kraju čitalac dobija registar turističkih pojmova, od kulturno-istroisjkih, preko geografskih do informacija o hotelima, restoranima, mestima za izlaske. Svi ti pojmovi su se tokom naracije već pominjali, junaci su na njih bili upućeni. Unutar ovog svog žanra kriminalističko-turističkog romana Bekler je razvio i podžanr vinski roman. Tako se u dva njegova romana koja se dešavaju u Francuskoj u Burgundiji i u Italiji u Toskani te oblasti i krimi priča smeštena u njima obrađuju kroz temu vina, vinarstva, vinarija. Bekler je takođe i veliki poznavalac različitih kuhinja pa se kulinarski specijaliteti i gurmansko uživanje u hrani javljaju gotovo u svim njegovim delima
(Izvor: Tat. Debeljački)